Schoolgids 2024-2025
2. De School
IKC samenwerking
a. Openbaar
b. Schoolregels
c. Schoolplan
Schooljaar – a. leerplicht, b. aantal lesuren, c. verlof, d. schoolverzuim, e. studieverlof of ziekte van de leerkracht
Schooldag – a. schooltijden, b. pauze, c. lunch pauze en tussenschoolse opvang, d. voor- en naschoolse opvang
Groepen
Schoolgebouw
Calamiteiten
Op de KinderCampus King werken we volgens de visie:
‘ Kinderen laten groeien in een veilige én uitdagende omgeving met ruimte voor beweging, creativiteit, eigenheid en verschillen.’ Het is één plek voor kinderen van 0 tot 12 jaar om samen op te groeien, leren, spelen, ontmoeten en al hun talenten te ontwikkelen.
Kindercampus King, Integraal Kind Centrum (IKC)
Als school werken wij niet alleen. Wij werken samen met KinderRijk (opvang) & externe partners zoals de Bibliotheek-, Muziek- en Dansschool – en Sportbedrijf Amstelveen.
De jeugdhulpverlener en de wijkcoach zijn regelmatig in onze school aan het werk. Daarnaast zijn ook andere externe aanbieders die een meerwaarde voor onze leerlingen kunnen bieden welkom.
U kunt over onze visie meer lezen onder het tabblad KINDERCAMPUS, over de extra activiteiten onder ACTIVITEITEN en over zorg ook onder OUDERS.
We trekken gezamenlijk op als team, binnen leer- en ontwikkellijnen en door de leeftijdsgroepen heen. Dit betekent in de praktijk dat kinderen van 0 tot 12 het hele jaar rond terecht kunnen bij de Kindercampus King. School en opvang zijn met elkaar verbonden.
Sociaal emotioneel
We werken allemaal (en zijn geschoold) in de sociaal-emotionele methode Kanjer. Dat betekent dat overal en elk moment van de dag hetzelfde gedrag als gewenst wordt gezien en hetzelfde wordt gereageerd en omgegaan met ongewenst gedrag.
Zorg & warme overdracht
Wanneer er zorg speelt rond een kind of gezin trekken we daar samen in op. Dat betekent dat zorg vloeiend overgaat van peuter- naar kleutertijd en van school naar BuitenSchoolseOpvang tijd. Zo hebben we ook een gezamenlijk overleg met hulpverleners, consultatiebureau, school en opvang.
Gecombineerd personeel
Binnen de Campus zijn verschillende collega’s zowel in opvang als in school werkzaam. Zo werken pedagogisch medewerkers van de BSO ook in de TSO en als onderwijs assistent.
a. Openbaar
De Kindercampus King is een openbare basisschool, waarvan de kenmerken in de grondwet (artikel 23) zijn vastgelegd. Principieel kenmerk is, dat het onderwijs van en voor de gehele samenleving is en dat kinderen, ouders en teamleden uit alle gezindten en groeperingen zich op school thuis kunnen voelen. Niet gescheiden maar samen, zoals de huidige maatschappij is vormgegeven en waarin men met elkaar leeft, leert en werkt. Dat maakt het onderwijs op school tot ontmoetingsonderwijs in de meest praktische zin van het woord, waarin acceptatie van verschillen en begrip en waardering voor elkaar belangrijke voorwaarden zijn.
De school schept een leef- en leerklimaat waarin respect voor anderen voorop staat, rust, orde en regelmaat houvast geven en kinderen vanuit deze veilige omgeving in staat zijn te komen tot emotioneel welzijn, sociale contacten en uitgedaagd worden tot goede leerprestaties op eigen niveau.
b. Schoolregels
In elke organisatie, de school niet uitgezonderd, zijn regels en afspraken een noodzaak voor een goede gang van zaken. Er zijn een heleboel regels en afspraken op school. Alles opnoemen gaat te ver, maar een aantal hoofdregels waar alle andere afspraken op zijn terug te voeren, zijn:
- acceptatie van de ander, geen discriminatie
- open communicatie
- respect hebben voor anderen
- geen eigen rechter spelen
- niets doen, waarvan we weten dat dit een ander hindert
- geen verbaal en/of non-verbaal geweld
- nooit zonder toestemming zitten aan anderen en andermans spullen
- in acht nemen van de normale beleefdheidsvormen en taalgebruik
c. Schoolplan & jaarplan
Het schoolplan is het vierjaarlijks beleidsplan waarin staat wat de visie en richtlijnen vanuit ons bestuur AmstelWijs zijn en hoe wij op de Kindercampus Kingschool hieraan vormgeven. Dit betreft het onderwijskundig-, personeels- en kwaliteitsbeleid, onze zelfevaluatie, analyses en ontwikkelpunten.
De jaarlijkse ontwikkelpunten worden beschreven in het jaarplan en kunnen o.a. voortkomen uit enquêtes, audit, inspectiebezoek, analyse, zelfevaluatie, input vanuit team, ouders en leerlingen, onderwijsontwikkelingen of invoering van nieuwe methodes. De actie-/veranderpunten voor het lopende jaar zullen ook op de website geplaatst worden. In september plant de directie steeds een ochtend om ons jaarplan aan ouders toe te lichten.
Schooljaar
a. Leerplicht
Kinderen in Nederland zijn leerplichtig van hun vijfde tot en met hun achttiende jaar. Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan een leerling niet naar school en is er sprake van geoorloofd schoolverzuim. Burgemeester en wethouders van de gemeente Amstelveen hebben o.a. leerplichtambtenaar mevr. Merwe Cincil aangesteld om toe te zien op de naleving van de Leerplichtwet. Zij is te bereiken via tel.nr. 020-5404472 dienst Burgerzaken afdeling Maatschappelijke Ontwikkelingen.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/leerplicht
b. Aantal lesuren
Kinderen moeten in 8 jaar basisonderwijs 7520 uren onderwijs hebben genoten.
Op de Kindercampus King zijn de uren zo verdeeld dat de groepen 3 t/m 8 evenveel uren maken per jaar, minimaal 960, en voor de kleutergroepen dezelfde schooltijden gelden maar zij worden 15 vrijdagen per jaar vrij geroosterd en maken dan per jaar minimaal 880 uur.
c. Verlof
De directeur mag in uitzonderingsgevallen, de wet zegt: “om gewichtige reden”, verlof geven. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) is te vinden wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim. Hierbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan huwelijk of sterfgeval in de naaste familie. Vakantie onder schooltijd zal niet als gewichtige reden worden aangemerkt. U vraagt verlof aan door het verlofformulier in te vullen – te vinden onder OUDERS op deze website.
d. Schoolverzuim
Als een kind door ziekte (of een andere dringende reden) niet of niet op tijd op school kan komen, kunt u dat vooraf melden via de Parro -app. Indien er “niet gemelde absenten” zijn, zullen wij telefonisch contact opnemen (en lukt dat niet, per e-mail). Dit is voor de veiligheid van uw kind, zodat een kind nooit zonder medeweten van de ouder niet op school aangekomen kan zijn.
Wij verzoeken u dringend dokter- / tandartsbezoek en bezoek aan andere instanties zoveel mogelijk buiten schooltijd te laten plaats vinden. Voorwaarde om afspraken na te komen onder schooltijd, is dat u uw kind komt halen en weer terugbrengt. Wij mogen kinderen onder schooltijd niet alleen van school laten gaan.
e. Studieverlof of ziekte van leerkracht
Een enkele keer volgen leerkrachten scholing onder schooltijd of hebben zij een dag buitengewoon verlof. In dergelijke gevallen wordt de groep door een andere leerkracht overgenomen.
Waar we voorheen een invalleerkracht inriepen bij ziekte van een collega, blijkt dat vanwege de tekorten aan leerkrachten in Nederland niet meer mogelijk. Wij hebben ons team nu zo ingericht dat onze leerkrachtondersteuner, onderwijsassistent of leraar in opleiding in te zetten is bij ziekdagen van een collega. Hebben we met meer zieke collega’s te maken, dan is de laatste optie u te vragen uw kind een dag thuis te houden. Er zal dan altijd een andere groep voor noodopvang beschikbaar zijn.
Schooldag
a. Schooltijden
De schooltijden zijn voor alle groepen gelijk:
Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag |
08.30 – 14.30 uur 08.30 – 14.30 uur 08.30 – 12.30 uur 08.30 – 14.30 uur 08.30 – 14.30 uur |
We verzamelen buiten op het plein met de groepen op de vaste groepsplek. Om iedereen de ruimte te geven hanteren we 2 tijden.
De groepen 6,7,8 gaan om 8:25 met hun leerkracht naar binnen en komen om 14:25 (wo 12:25) uur weer naar buiten.
De groepen 3,4,5 gaan om 8:30 met hun leerkracht naar binnen en komen om 14:30 (wo 12:30) uur weer naar buiten.
De kleuters , groepen 1,2, lopen tussen 8:20 en 8:30 zelf door de kleuterdeur naar binnen. En komen om 14:30 (woe 12:30) uur met de leerkracht naar buiten. Kleuters blijven op het schoolplein bij de juf staan totdat zij degene die hen ophaalt zien.
Het is voor uw kind, de groep en de leerkracht belangrijk op tijd op school aanwezig te zijn zodat lessen niet na aanvang weer onderbroken worden, we rekenen op uw inspanning hiertoe. Vanaf 08.20 uur wordt er op het schoolplein toezicht gehouden en gaan de deuren open.
Op woensdag voor 12.30 uur en de andere dagen voor 14.30 uur wachten de ouders buiten het hek tot de groepen 1/2 naar binnen zijn.
b. Pauze
In de ochtend is er voor iedereen een kwartier buitenspeeltijd en een kwartier eetpauze. Tijdens deze pauze eten en drinken de kinderen iets gezonds en kleins. Dit nemen de leerlingen van thuis mee. U kunt denken aan groente/fruit/rijstwafel en water. Geen snoep, koek, frisdrank.
c. Lunch pauze & tussenschoolse opvang
groepen | dagen | tijden | |
1 & 2 | ma / di / do / vr | 11:30-12:15 uur | |
3 & 4 | ma/di/vr | 11:30-12:15 uur | |
3 & 4 | do | 11:45-12:15 + sportblok | |
5 ,6, 7, 8 | ma/di/vr | 12:15-13:00 uur | |
5 ,6, 7, 8 | do | 12:15-12:45 + sportblok |
Op de Kindercampus King hebben wij tussenschoolse opvang geregeld waarvan alle kinderen nu gebruik maken. Wilt u hier geen gebruik van maken dan verzoeken wij u hierover contact op te nemen met de directeur. U kunt uw kind dan ophalen om thuis te lunchen. Op de Kindercampus King vinden wij het belangrijk dat de kinderen gedurende de dag ook veel kunnen bewegen. Wij hebben een sport- en spelblok toegevoegd. Deze blokken worden gegeven op de donderdag aan de groepen 3/8. Op donderdag is de lunchpauze voor de groepen 3 t/m 8 dan ook een half uur + een kwartier sportblok. De andere dagen is de lunchpauze drie kwartier.
Tijdens de lunch komen lunchkrachten, opgeleide vrijwilligers, in de groepen om de kinderen tijdens de lunch te begeleiden. De betaling van de kosten voor de tussenschoolse opvang verloopt via de financiële administratie van onze stichting Amstelwijs. Deze kosten betreffen de betaling van de lunchkrachten, de organisatie, schoonmaak en de realisatie van het extra sportblok. Deze betaling is dan ook verplicht voor alle kinderen die hier gebruik van maken. U tekent daarvoor bij de inschrijving van uw kind. De totale kosten bedragen voor een heel jaar zijn per leerling zijn vastgesteld op de kostenprijs van EUR 146,- voor 2024-2025. Start uw kind halverwege het jaar dan wordt het bedrag naar rato in rekening gebracht. De ouders krijgen de rekening voor de tussenschoolse opvang bij het begin van het schooljaar via schoolkassa toegestuurd. Ook de optie van gespreide betaling wordt geboden.
Leerlingen nemen het eten en drinken van thuis mee. Het belang van gezond eten en drinken onderschrijft de Kindercampus King. Tijdens de lunch geldt, net als tijdens de korte pauze, geen snoep, koek, frisdrank maar gezond eten en drinken, kinderen kunnen altijd hun waterfles vullen tijdens de pauze.
Sinds april 2023 biedt het Rijk via het Rode Kruis de mogelijkheid aan ouders zich aan te melden voor Schoolmaaltijden. Hiermee krijgen ouders voor wie het kopen van gezond eten voor hun kinderen financieel soms lastig is de mogelijkheid zich aan te melden voor boodschappen bonnen. Wekelijks ontvangt u een bijdrage om bv fruit voor uw kind te kopen in de door u gekozen winkel (dus buiten school) voor tijdens de kleine pauze.
In april 2023 heeft de school de aanmeldoptie aan alle ouders gestuurd, we zullen dit jaarlijks herhalen zolang het Rijk deze optie biedt.
d. Voor- en Naschoolse opvang
Op de Kindercampus King wordt intensief samengewerkt door opvang en school. We delen het gebouw en pedagogisch medewerkers uit de opvang zijn ook werkzaam in school als onderwijsassistent, tijdens de tussenschoolse opvang en uiteraard na schooltijd in de BSO.
Tevens is er de mogelijkheid gebruik te maken van voorschoolse opvang op de Kindercampus King op maandag, dinsdag en donderdag. Dat betekent dat uw kind al vanaf 7:30 uur op de Kindercampus King terecht kan. Aanmelden via www.kinderrijk.nl/inschrijven-vso. We gaan er vanuit dat uw kind dan al thuis ontbeten heeft.
De naschoolse opvang is altijd aansluitend aan schooltijd geopend tot 18:30 uur, op studie-/vakantiedagen van school en op de kleutervrije vrijdagen. Uw kind kan dus altijd op de Kindercampus King terecht! U kunt zich aanmelden via het KENNISMAKINGSFORMULIER op onze website of door direct te bellen met klantrelaties: telnr. 020-4260888.
Helaas is in 2023 een krapte ontstaan in de BSO plekken. Niet elk kind kan meer geplaatst worden. Meldt u tijdig aan!
Groepen
De leerlingen zijn in het cursusjaar 2024-2025 verdeeld over 13 groepen die per jaar in een vast lokaal zijn gehuisvest. De deler die in Amstelveen wordt gehanteerd voor groepsgrootte is 28. Op de Kindercampus King hebben wij, met de MR, afgesproken dit aantal ook als maximum per groep te hanteren. Uiteraard kan door omstandigheden hier een uitzondering in voorkomen. Bij het bepalen van mogelijkheden tot het toelaten van nieuwe leerlingen tot een groep wordt steeds de onderwijsbehoeften van de kinderen uit de groep en van de nieuwe leerling als uitgangspunt genomen. Dit kan betekenen dat een groep al “vol” is bij een kleiner aantal leerlingen.
De groepen zijn in principe homogeen samengesteld. Dat betekent dat kinderen bij elkaar zitten van dezelfde leeftijd (geboortejaar) en min of meer gelijk ontwikkelingsniveau. Met uitzondering van de kleutergroepen, zij worden bewust samen ingedeeld in een combinatiegroep 1/ 2.
Schoolgebouw
Ons gebouw telt 14 leslokalen, een personeelskamer, een directiekamer, een kamer voor de adjunct-directeur, een kamer voor de Intern Begeleiders, een kamer voor de administratie/conciërge, een aula met keuken en daarnaast nog 4 lokalen voor de opvang, een speelruimte en een atelier. Voor iedereen toegankelijk door de aanwezigheid van een lift.
Overige faciliteiten in het gebouw
Bibliotheek
Leesplezier is de basis voor goede leesresultaten. In 2015 zijn wij “de Bibliotheek in school” gestart. Onze Bibliotheek is gesaneerd zodat uitsluitend aantrekkelijke, hedendaagse boeken in de juiste spelling in de collectie zijn gebleven en wij hebben (met gemeentesubsidie en expertise van de Bibliotheek Amstelveen) 1000 nieuwe boeken aangeschaft. Deze collectie wordt jaarlijks aangevuld. Hiervoor maken we gebruik van de monitor die alle leerlingen van groep 5-8 invullen. Zo is in beeld aan welke boeken behoefte is en welke boeken niet door kinderen gepakt worden. Wekelijks kunnen de leerlingen met hun pasje hier prachtige boeken lenen. Alle kinderen kunnen ook inloggen op Schoolwise en daar kennis opdoen over boeken, onderwerpen etc. In samenwerking met de Bibliotheek Amstelland worden leesstimulerende lessen en leesvormen ingezet.
Atelier
Wij vinden creativiteit erg belangrijk en zijn daarom blij dat we een eigen atelier in de school hebben, waar kinderen creatieve vakken als tekenen en handvaardigheidkrijgen.
Speelruimte
We hebben een interne gymzaal waar de kleuters gymen.
Calamiteiten
In het onverhoopte geval van calamiteiten zijn de bedrijfshulpverleners, samen met de directie, verantwoordelijk voor het nemen van de juiste maatregelen.
Bedrijfshulpverleners zijn opgeleid om adequaat te handelen in geval van calamiteiten. Daarbij moet gedacht worden aan coördinatie bij ontruiming of het behandelen van gewonden tijdens de schooluren.
De 5 gediplomeerde BHV-ers van school volgen elk jaar de herhalingscursus.
We houden aan de start van het nieuwe schooljaar een geplande ontruimingsoefening, later in het jaar nog een onverwachte. Op dat moment kunnen wij zien of alle personeelsleden de juiste wegen bewandelen en weten de kinderen hoe zij het gebouw moeten verlaten.